10 Temmuz 2018 Salı

Logo Tasarım Hataları

Logo, aslında bir anlatım biçimidir, bir dildir. Kitlenize vermek istediğiniz mesajın yansımasıdır. Tüm tasarımcılar profesyonel bir logo tasarımının önemini bilir ve yaptığı tasarıma çok değer verir. Çünkü yaptığı için bir sanat olduğunu ve bir şirketi, kurumu ya da web sitesini temsil ettiğini, onların hikâyelerini dile getirdiğini ve marka kimliğini tüm dünyaya sembolize ettiğini bilir. Logo Tasarımı bir sanattır. Ancak yine de çoğu zaman olası tasarım hatalar ortaya çıkabilmektedir. Bunların önüne geçebilmeniz için sizler için bir rehber hazırladık. Bu rehberde sıkça yapılan logo tasarım yanlışlarını listeleyeceğiz. Hem tasarımcılar, hem de alıcılar için dikkat çeken bu rehberi detaylı inceleyip, yapılan hataları karşılaştırabilir ve bundan sonraki çalışmalarda bu yanlışlara dikkat çekebilirsiniz. 


En sık Yapılan Logo Tasarım Yanlışları Nelerdir?


Logo tasarım yanlışları konulu bu başlığımızda en çok yapılan yanlışları hep beraber ele alacağız. Bu listeyi mutlaka not etmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer bir alıcı iseniz, tasarımcınıza gösterebilir ve onu uyarabilirsiniz. Eğer bir tasarımcı iseniz, bu hataları dikkatli inceleyip kendinizi bir sonraki çalışmalarınız için geliştirebilirsiniz. Haydi başlıyoruz: 


Çalıntı veya Taklit Logo Tasarımı


Telif hakkı ve ticari marka ihlali, yalnızca tasarım için değil, medyadan fikirlere ve fikri mülkiyete kadar her şey için internet üzerinde yaygındır. Taklit veya çalıntı tasarımlar, size hukuksal açıdan sorunlar yaratacak ve ciddi miktarda tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz. Kolaya kaçmak isteyen tasarımcıların en sık başvurduğu hatalardan biridir bu. Lütfen bu hataya düşmeyin. Hem sizin hem müşterinizin sosyal hayatını sıkıntıya sokmayınız. 


Belirsiz ve Karmaşık Tasarımlar


Müşterinize netlikten yoksun, karmaşık ve saçma tasarımlar sunmayınız. Tasarımınızın kolayca anlaşılabilir ve ifade edilebilir olması gerekir. Müşteriniz ne yaptığınızı kavrayamazsa, bu durum sizi sıkıntıya sokabilir. Hem ileriki işleriniz için sağlam referanslar oluşturabilmeniz için tasarımlarınız popüler olmak zorundadır.
Kötü Renk Seçimi
Logonun en can alıcı noktasıdır renkler. Göze batan, cıvık ve alakasız renkler kullanırsanız, tasarımı öldürürsünüz. Renk, logonun can damarıdır. Tasarımını yaptığınız logonun ait olduğu firmanın veya web sitesinin kurumsal imajına sadık tasarımlar yapmalısınız. Renk yelpazesini görebileceğiniz ve birlikte çalışabileceğiniz ücretsiz renk paletleri oluşturmak için kaydırıcıları kullanabileceğiniz Adobe'nin Renkleri gibi çevrimiçi renkli araçlara göz atarak fikir alabilirsiniz.



Tipografik Sorunlar


Bu kısım, yapılan en önemli hatalardan biridir. Yazım düzeni, yazı fontu ve hatta rengi bile logonun şemasını tamamıyla değiştirebilir. Tipografi, logolar söz konusu olduğunda en önemli özelliklerden biridir ve uygun yazı tiplerinin seçilmesi sürecin bir parçasıdır. Zayıf karakter aralığı özellikle harf formlarının akışını bozabilir ve özünde tasarım için kötü bir görüntü oluşturur.


İkon ve Stok Resim Kullanma


Hazır ve ücretli resimlere stok resim denir. Bu resimler profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilir veya tasarlanır ve ücretli olarak satışı yapılır. İkon ( Clipart ) kullanımı ise, logolarda oldukça komik durabilmektedir. Clipart artık Windows 95 ile birlikte gelen saçma illüstrasyonlar değildir - Clipart, stok fotoğraf sitelerinde satılan soyut sembollerle, logo tasarımında yeni bir form almıştır. Konusunda uzman logo tasarımcıları bu eklentileri kullanmaktan kaçınmalıdır. 


Doğru Programı Kullanmak


Logo tasarımı yaparken mutlaka birden fazla grafik programı kullanmalısınız. Çünkü bir programda olan, diğer programda olmayabiliyor. Kreatif tasarımların yolu, bu programları harmanlamaktır. Tek yazılıma bağlı kalırsanız, ortaya çok kısıtlı tasarımlar çıkabilir. Her programın özelliklerini mutlaka sonuna kadar işinize yarayacak şekilde kullanmasını bilmelisiniz. İyi bir grafiker olmanın yolu bu listeden geçer. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Marka Tescil

Firmaların marka tescil için ilk başvurması gereken yer ise Türk Patent Enstitüsüne başvuru süreci ile başlamaktadır. Bu süreç içerisinde d...